Op vrijdag 20 mei tussen 7 en 11.45u voerde de lokale politie van Heist-op-den-Berg, in samenwerking met de politiezone Zuiderkempen, een controle vrachtvervoer uit op het kruispunt van de N10 met de N15 in Heist-op-den-Berg.

Hierbij werden 24 vrachtwagens gecontroleerd,  waarvan 8 bestuurders of 33 % in overtreding waren en zich niet aan de voorgeschreven rij- en rusttijden hielden en/of waarbij de tachograaf niet aan de voorgeschreven normen beantwoordde.

De lokale politie voerde tevens controle uit op de boorddocumenten (verzekering, boorddocumenten, technische eisen,...) van alle vrachtwagenbestuurders.

Acht vrachtwagenbestuurders, waarvan twee buitenlanders, kregen gedurende de actie een onmiddellijke inning voorgeschoteld, wat een totaalbedrag opleverde van circa 4.500€. Vier onmiddellijke inningen werden betaald via de betaalterminal, de overige vier overtreders betaalden hun boete cash.

De betaalterminal kan gebruikt worden voor verkeersovertredingen conform het KB van 1 december 1975 (dit omvat onder meer gsm-gebruik, gordeldracht, niet verlenen van voorrang, parkeren, ...), verkeersinbreuken zoals  alcohol met als boete 137,50 € en overtredingen inzake het wegvervoer (niet respecteren van rij- en rusttijden, overlading en tachograaf).

Met de aankoop van de drie betaalterminals, die reeds vanaf januari 2011 operationeel zijn binnen de politiezone Heist, kan de lokale politie van Heist-op-den-Berg haar inspanningen omtrent verkeersovertredingen nog sneller gevolg geven.